Svängningstid

Enligt avsnitt "Resulterande kraft" vid harmonisk svängning har vi följande två uttryck för kraftresultanten på en svängande vikt $$F = -mω^2y \;\;\text{och}\;\; F = -ky$$

Sammanställ formlerna ovan och vi får $$F = -mω^2y = -ky ⇒ mω^2=k$$$$⇒ω=\sqrt{\frac{k}{m}}$$

Vinkelhastigheten är också $$ω=\frac{2\pi}{T}⇒T=\frac{2\pi}{ω}$$ Vi får för svängningstiden \(T\) vid fjädersvängning $$T=2\pi\sqrt{\frac{m}{k}}$$

där
\(T=\) svängningstiden (perioden)
\(m=\) viktens massa
\(k=\) fjäderkonstanten

Observera att amplituden \(A\) inte ingår i uttrycket för \(T\) . Svängningstiden är alltså oberoende av amplituden. Genom att studera formeln för svängningstiden ser vi att om massan \(m\) ökar, ökar \(T\) , som i sin tur beror på att trögheten, dvs motståndet mot rörelseändringar, då blir större. Om fjäderkonstanten \(k\) ökar i värde t.ex. vid byte av fjäder, minskar svängningstiden. Vi får därmed en styvare fjäder med större återförande kraft.

Har du hittat ett fel, eller har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla formelsamlingen@mattecentrum.se